- Ambtenaren moeten meer armslag krijgen om tegen het beleid van hun werkgever in te gaan, zegt jurist Roeland Spruyt in gesprek met Binnenlands Bestuur.
- Volgens Spruyt moet je als ambtenaar ‘nee’ kunnen zeggen, als je vindt dat een wet tegen een grondrecht ingaat. Tuchtrecht kan daar bij helpen, zegt Spruyt.
- Het werk van ambtenaren wordt steeds politieker, onder meer door regeerakkoorden die specifiek voorschrijven wat er moet gebeuren.
- Lees ook: Gemeente Amsterdam komt met richtlijn voor activistische ambtenaren die last hebben van gewetensbezwaren
Een ambtenaar die ontslag neemt bij de immigratiedienst IND, omdat de instantie volgens hem zonder wettelijke basis handelt. Dat moet anders kunnen, vindt jurist Roeland Spruyt. Nieuwe regels kunnen ambtenaren een steun in de rug geven als ze ondeugdelijk beleid niet willen uitvoeren, zegt hij in gesprek met Binnenlands Bestuur.
Volgens Spruyt die promoveert op de rol van de ambtenaar in de trias politica, moet je als ambtenaar ‘nee’ kunnen zeggen, als je bijvoorbeeld ziet dat een wet evident tegen grondrechten ingaat. Tuchtrecht kan daarbij helpen, zegt Spruyt. Daarin wordt de rol van ambtenaren vastgelegd en hebben ze de mogelijkheid om tegen de minister in te gaan.
Het werk van ambtenaren lijkt steeds politieker te worden. Spruyt denkt dat dit komt door onder meer regeerakkoorden die steeds specifieker voorschrijven wat er moet gebeuren. “Dus niet ‘wij willen kansengelijkheid in het onderwijs’, maar ‘wij willen kansengelijkheid op die en die punten.”